Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Närbild. Bilar på motorväg i Sverige. Foto: Mostphotos

NordicWay – bilar som delar information bidrar till färre olyckor

NordicWay är ett projekt där frivilliga förare i Sverige, Norge, Danmark och Finland har varit uppkopplade och delat information med varandra och fått tillgång till information från myndigheter om väderförhållanden, väghinder, vägarbeten och halka.

I NordicWay kopplas bilar upp genom de vanliga mobiltelenäten och delar information med varandra och omgivande infrastruktur. Delningen av information sker i molnet där olika företags lösningar har kopplats ihop via en nod.

Företag, myndigheter och frivilliga förare i Sverige, Norge, Danmark och Finland har varit uppkopplade och delat information med varandra. Försöken har pågått på olika platser och gränsöverskridande tester har genomförts vid Öresundsbron och E6:an vid Svinesund på gränsen mot Norge. I Finland har olika appar utvecklats, där bilförarna har kunnat ta del av väderprognoser och planerade vägarbeten, men också själva kunnat rapportera in hinder på vägen.

Syftet med projektet är att minska antalet olyckor på kort sikt, och bidra till bättre trafikflöden på lång sikt.

En del av EU:s program CEF – Connecting European Facility

NordicWay är en del av EU:s program CEF – Connecting European Facility, som stödjer implementering av stora väg- och järnvägsprojekt. Huvudparter i projektet är myndigheter i Danmark, Finland, Norge och Sverige. Den första etappen koordinerades av Finland och den andra etappen koordineras av Norge.