Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Arbeten som påverkar tågtrafiken mest sommaren 2018

Här ser du några av de större banarbetena som pågår i Sverige under sommaren. Vi gör många fler arbeten, men dessa påverkar tågtrafiken mer än andra. För mer information om hur arbetena påverkar dig, restider eller din biljett, kontakta ditt tågbolag.

Tänk på...

...att här visas endast planerade banarbeten. Större akuta problem visas på startsidan. Information om den avstängda pendelstationen i Stockholm hittar du här.
Odenplan åter öppen – Stockholm City fortsatt stängd

När arbetspendlingen minskar arbetar vi intensivt på spåren

Persontrafiken har ökat med närmare 80 procent de senaste 25 åren och fler, tyngre och snabbare tåg ökar slitaget. Därför gör Trafikverket många banarbeten under sommaren då trängseln och arbetspendlingen är mindre.

Vi underhåller järnvägen hela året, men vissa arbeten är lättare att göra under sommarhalvåret med tanke på temperaturer och väder. Arbetena försöker vi planera på bästa sätt tillsammans med tågtrafikbolagen för att inte störa trafiken mer än nödvändigt. Att både underhålla järnvägen och samtidigt släppa fram så många tåg som egentligen vill köra på järnvägen är en svår ekvation. Därför gör vi ibland större ingrepp på järnvägen som tar längre tid och då påverkar det trafiken. Allt vi gör handlar om att hålla de säkerhetskrav som finns på den svenska järnvägen.

Här nedan på kartan ser du ett urval av sommarens trafikpåverkande arbeten.