Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Järnkoll – fakta om den svenska järnvägen

Alla har vi åsikter om järnvägen. Rubrikerna är tidvis svarta, och ibland verkar saker gå åt fel håll. Men hur mår järnvägen egentligen? Med Järnkoll vill vi ge dig perspektiv och siffror som beskriver läget på spåren.

Under året kommer vi löpande uppdatera sidorna så du som är nyfiken på järnvägen helt enkelt kan få järnkoll! Är det någon uppgift du är extra intresserad av? Skicka ett mejl via formuläret under Kontakta oss överst på sidan.

Alla vill åka tåg – fakta om tågresor

tablet_btn_tagresor.png

Klimatsmarta resor blir bara hetare. Tur då att det aldrig har gått så många tåg som idag, och att det aldrig tidigare varit så många resande på järnvägen. Såväl sett till antal tågkilometer, hur långt tågen kör, och antalet resor, hur många som åker, handlar det om en fördubbling sedan 90-talet. Under samma period har persontågens punktlighet legat stabilt runt 90 procent.

Vi rustar upp, bygger ut och moderniserar – fakta om spåren

tablet_btn_sparen.png

De kommande åren satsas stort på att rusta järnvägen från norr till söder. Sliten räls, signalsystem och kontaktledningar byts ut i hela landet för att resor och godstransporter ska bli mer pålitliga. Järnvägssatsningar runt om i landet, stora som små, ska ge plats för fler gods- och persontåg. Samtidigt införs ny teknik som öppnar nya möjligheter för gods- och persontrafik.

Vill du djupdyka i järnvägsstatistik?
På Trafikanalys, som svarar för Sveriges officiella statistik, webbplats hittar du data om det mesta som rör järnvägen. Om du vill jämföra på EU-nivå finns EU-kommissionens sammanställningar.