Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Järnkoll – fakta om den svenska järnvägen

Alla har vi åsikter om järnvägen, men hur mår den egentligen? Med Järnkoll vill vi ge perspektiv och siffror som beskriver läget på spåren och hur utvecklingen ser ut. Vi har även samlat länkar till olika järnvägssidor för den som vill veta mer.

Sidorna uppdatera löpande i takt med att det finns uppdaterad statistik framme så att du som är nyfiken på järnvägen helt enkelt kan få järnkoll! Är det någon uppgift du är extra intresserad av? Skicka ett mejl via formuläret under fliken Kontaktuppgifter överst på sidan, så undersöker vi vad som kan plockas fram.

En fördubbling på 30 år – Fakta om tågresor

tablet_btn_tagresor.png

Sedan 1990-talet har klimatsmarta resor bara blivit hetare. Såväl sett till antal tågkilometer (hur långt tågen kör) och antalet resor (hur många som åker) handlar det om en fördubbling under de senaste 30 åren. Toppnoteringen sattes 2019 då det gick över 1 000 000 persontåg och det gjordes långt över 250 miljoner tågresor. Vi väntar nu på siffror för 2020 för att se hur mycket pandemin påverkat utvecklingen.

Vi rustar upp, bygger ut och moderniserar – fakta om spåren

tablet_btn_sparen.png

Det satsas stort på att rusta järnvägen från norr till söder. Sliten räls, signalsystem och kontaktledningar byts ut i hela landet för att resor och godstransporter ska bli mer pålitliga. Järnvägssatsningarna, stora som små, ska ge plats för fler gods- och persontåg. Samtidigt införs ny teknik som öppnar nya möjligheter att driva trafik och banarbeten både smartare och effektivare.

Har du tid – Fakta om punktlighet

tablet_btn_punktlighet3.png

För att räknas som punktligt ska ett tåg ha nått sin slutstation senast fem minuter och 59 sekunder efter tidtabellen. Sedan 2001, så långt tillbaka vi har data, har persontågens punktlighet varierat från 87,1 (2010) till 92,6 procent (2019). Under samma period har antalet framförda persontåg ökat från 700 000 till över en miljon år 2019. Preliminära siffror för 2020 visar att punktligheten nådde en ny rekordnivå på 94,9 procent för knappt 950 000 framförda tåg.

Vill du djupdyka i järnvägsstatistik?

På Trafikanalys, som svarar för Sveriges officiella statistik, webbplats hittar du data om det mesta som rör järnvägen. Om du vill jämföra på EU-nivå finns EU-kommissionens sammanställningar.