Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

kontaktledningar i solnedgång

Kontaktledning

Tågen tar sig fram på landets järnvägar tack vare kontaktledningarna ovanför spåren.

Bilden visar en kontaktledningsstolpe. På dessa sitter ledningarna ungefär 5,5 meter ovanför marken.
Bilden visar en kontaktledningsstolpe. På dessa sitter ledningarna ungefär 5,5 meter ovanför marken.

Orsaker till tågstörningar

Kontaktledningar är olycksdrabbade. Vanliga fel är:

  • Träd eller grenar över ledningarna, snö som tynger ner träd, skräp som blåser upp i kontaktledningen eller åska på sommaren.
  • Fåglar som kortsluter mellan ledningar och jordade anläggningsdelar.
  • Komponenter som havererar i anläggningen till exempel frånskiljare, bärtrådar, bärlinor eller isolatorer.
  • Fel orsakade av trafikutövare kan vara passage av elspärrstavla, pådrag i skyddssektion, stopp vid sugtransformator, lossad lastförtöjning eller lokfel.

Det inträffar omkring 400 tågstörningar i kontaktledningar per år, en siffra som varit stabil sedan 70-talet. Men antalet förseningstimmar blir fler parallellt med den ökande tågtrafiken som gör att fler tåg kan drabbas av kontaktledningsfel.

Kontaktledningsfelen minskar

Vi jobbar aktivt för att minska antalet kontaktledningsfel. Det gör vi genom besiktningar både via mätvagnar och entreprenörer i fält.

Vi löser problem

Problemen med trasiga strömavtagare har minskat tack vare vårt samarbete med järnvägsföretagen. Förr gjorde ljusbågar och rimfrost att kolslitskenor gick sönder under vintern, men det problemet har minskat rejält. Vi har också placerat ett tiotal kameror runtom i landet för att övervaka strömavtagare. Dessa fotar förbipasserande tågs strömavtagare och sedan analyseras bilden för att ta reda på om strömavtagaren är skadad.

Bild på tågets strömavtagare.
Enkelt förklarat överför strömavtagare drivström från en kontaktledning till tåget. Detta sker när en kontaktskena glider mot kontaktledningen och tar upp strömmen.
Illustation av kolslitskenor
Slitage kan orsaka hack i kolslitskenan vilket i sin tur kan göra att kontaktledningen rivs ner.