Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

kontaktledningar i solnedgång

Kontaktledningar

Tågen tar sig fram på landets järnvägar tack vare kontaktledningarna ovanför spåren.

Bilden visar en kontaktledningsstolpe. På dessa sitter ledningarna ungefär 5,5 meter ovanför marken.
Bilden visar en kontaktledningsstolpe. På dessa sitter ledningarna ungefär 5,5 meter ovanför marken.

Orsaker till tågstörningar

Kontaktledningar är olycksdrabbade. Ett träd som fallit över ledningen, åska eller lokfel är exempel på problem som kan orsaka störningar i tågtrafiken. Det inträffar omkring 300 till 400 tågstörningar i kontaktledningar per år, en siffra som varit stabil sedan 70-talet. Men antalet förseningstimmar blir fler parallellt med den ökande tågtrafiken som gör att fler tåg kan drabbas av kontaktledningsfel.

Kontaktledningsfelen minskar

Vi jobbar aktivt för att minska antalet kontaktledningsfel. Ett exempel är de fågelavvisare vi installerat som förebygger att fåglar orsakar kortslutningar. Ett annat exempel är trädsäkring. Vi avverkar träd längs järnvägen för att undvika att de faller ner på en kontaktledning.

Vi löser problem

Problemen med strömavtagare minskar tack vare vårt samarbete med järnvägsföretag. Förr gjorde ljusbågar och rimfrost att kolslitskenor gick sönder under vintern, men det problemet finns inte längre. Vi har också placerat ett tiotal kameror runtom i landet för att övervaka strömavtagare. Dessa fotar förbipasserande tågs strömavtagare och sedan analyseras bilden för att ta reda på om strömavtagaren är skadad.

Bild på tågets strömavtagare.
Enkelt förklarat överför strömavtagare drivström från en kontaktledning till tåget. Detta sker när en kontaktskena glider mot kontaktledningen och tar upp strömmen.
Illustation av kolslitskenor
Slitage kan orsaka hack i kolslitskenan vilket i sin tur kan göra att kontaktledningen rivs ner.