Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Dialogen igång med sydsvenska kommuner inför utbyggnad av en svensk höghastighetsjärnväg

För åtgärdsvalsstudierna Jönköping-Malmö och Linköping-Borås har Trafikverket skapat referensgrupper för kommuner, regioner och länsstyrelser inom utredningsområdet.

Trafikverket har i uppdrag att utreda, planera och bygga en höghastighetsjärnväg mellan Stockholm−Göteborg och Stockholm−Malmö. För sträckorna Jönköping−Malmö och Linköping−Borås genomförs utredningar i form av två åtgärdsvalsstudier. För att skapa förståelse och delaktighet inför en utbyggnad, har Trafikverket skapat referensgrupper för kommuner, regioner och länsstyrelser inom utredningsområdet.

– Statlig och kommunal planering måste gå i samma takt. För kommunerna är det till exempel viktigt att de kan synkronisera sin översiktsplanering med Trafikverkets arbete, säger Lennart Andersson, Trafikverkets regionchef Region Syd.

Möten i referensgrupper

Det finns en referensgrupp för Skåne, en för Småland och en för sträckan Linköping−Borås. Samtliga referensgrupper har nu genomfört sina första möten.

− Mötesdeltagarna har varit mycket positiva till Trafikverkets initiativ till dialog. Här har vi skapat ett forum där vi fångar upp frågeställningar och kan skapa en samsyn, säger Andreas Hult, projektledare för åtgärdsvalsstudierna Jönköping-Malmö, Linköping-Borås.

Trafikverket har i mötena representerats av Lennart Andersson, regionchef Syd, Andreas Hult, projektledare för åtgärdsvalsstudierna, Sofia Bremer, projektledare Jönköping-Malmö, Roger Sivert, projektledare Linköping-Borås, Juliana Pyron, koordinerande samhällsplanerare, samhällsplanerarna Jack Bårström, Thomas Lindén, Göran Svantesson samt kommunikatörerna Magnus Alm och Jenny Nyström.

Förutom de regionala referensgrupperna har Trafikverket startat särskilda arbetsgrupper för stationsorterna, samt särskilda statliga referensgrupper där bland annat samtliga länsstyrelser inom åtgärdsvalsstudiernas utredningsområde ingår.