Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Kunskapsseminarium om höghastighetsjärnväg

Den 21 november arrangerade Trafikverket för tredje året i rad ett kunskapsseminarium kring höghastighetsjärnväg. Temat denna gång var samhällsutveckling.

Ämnen som behandlades var internationella lärdomar från bland andra Spanien, Tyskland och Storbritannien. Det talades också om lokala, regionala och gränsöverskridande visioner och planer, samt operatörers syn på en framtida höghastighetsjärnväg.

Omfattande infrastrukturprojekt ger stora möjligheter till övrig samhällsutveckling, så som bebyggelse-, stads och näringslivsutveckling. Trots det starka sambandet är det inte någonting som sker automatiskt. Alla aktörer måste arbeta gemensamt för att konkretisera och realisera de mervärden som finns i satsningen, sa Stefan Engdahl, planeringsdirektör på Trafikverket som också var värd för dagen.

– Trafikverket har uppdraget att planera den reella utbyggnaden av den nya höghastighetsjärnvägen och vi har en central roll att leda arbetet till en nationell plan, sa Stefan.

Även Göran Cars från Kungliga tekniska högskolan, som var en av många talare under dagen, menade att en höghastighetsjärnväg är en stor möjliggörare, men att en sådan satsning kräver att omkringliggande kommuner involveras.

Internationella lärdomar

I den internationella jämförelsen har Sverige antagit utmaningen att både förstärka den regionala infrastrukturen, och att satsa på nationell ändpunktstrafik. Utöver det drogs många lärdomar från inbjuda europeiska kollegor, så som om gestaltningsperspektivet - det vill säga hur järnvägen ska integreras i landskapet på bästa sätt.

Detta var det tredje kunskapsseminariet om höghastighetsjärnväg. Alla har haft olika teman. Stefan Engdahl är nöjd med seminariet och hoppas att Trafikverket i framtiden arrangerar liknande arrangemang. Då även på en regional nivå för att konkretisera arbetet ännu mer.