Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Handslag.
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Fler handslag mellan Sverigeförhandlingen och kommuner

Den första februari pekade Sverigeförhandlingen ut de orter man avsåg förhandla med om en station längs med en framtida höghastighetsjärnväg.

Förhandlingarna har nu resulterat i att Sverigeförhandlingen ingått överenskommelser med de flesta utpekade stationsorterna. Nu återstår flygplatserna Skavsta och Landvetter samt de tre storstäderna.

Catarina Håkansson Boman
Catarina Håkansson Boman

−Vår ambition är att komma överens med alla orter före semestern, säger Catharina Håkansson Boman.

Handslagen omfattar förutom station, frågor om kommunernas medfinansiering, förskottering och inte minst deras bostadsåtagande. Målet när Sverigeförhandlingen startade var att få till stånd 100 000 nya bostäder längs med höghastighetsjärnvägen samt i storstäderna kopplat till kollektivtrafikåtgärder. Men enligt Catharina Håkansson-Boman är nu siktet inställt på 200 000.

Efter att Sverigeförhandlingen har ingått avtal med kommunerna, ska regering och riksdag fatta beslut om en framtida höghastighetsjärnväg och dess finansiering.

Läs mer om Sverigeförhandlingen och de ingångna handslagen på Sverigeförhandlingens webbplats.
Sverigeförhandlingen