Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Svenska och internationella kontakter knöts på Nordic Rail

Årets upplaga av branschmässan Nordic Rail gick av stapeln i Jönköping mellan 10–12 oktober. I Trafikverkets monter fanns bland annat projektchef Andreas Hult för att prata om höghastighetsjärnväg.

Andreas Hult, projektchef för åtgärdsvalsstudierna Jönköping-Malmö och Linköping-Borås, fanns på plats för att svara på frågor gällande nationell transportplan, men även höghastighetsjärnväg. Uppdraget för Sverigeförhandlingen avslutas i årsskiftet 2017–2018 och de båda åtgärdsvalsstudierna för sträckorna Linköping–Borås och Jönköping–Malmö färdigställs under våren 2018. Nu väntar man på ett politiskt beslut för att kunna gå vidare.

– Frågan och höghastighetsjärnväg kan bli hur stor som helst, men just nu väntar vi på ett politiskt beslut om höghastighetsjärnvägen. Frågorna på Nordic Rail har kretsat mycket kring vad som händer nu och det politiska beslut som förväntas komma våren 2018, säger Andreas Hult.

Många av frågorna rörde hastigheten på höghastighetsjärnvägen, om den kommer att byggas för 250 km/h eller 320 km/h. Även detta betonar Andreas är ett politiskt beslut, även om Trafikverket har varit delaktig i diskussionerna kring hastigheten. Frågor om lokalisering har också kommit upp men detta är inte aktuellt för ens i ett senare skede, när den formella planläggningsprocessen startar.

Nya och internationella kontakter

Den brittiska ambassaden hade under mässan bjudit in Andreas för att tala inför engelska leverantörer. Han höll därför ett miniseminarium om höghastighetjärnvägen i Sverige, åtgärdsvalsstudierna och statusen för de olika sträckorna.

– Jag upplever att det finns ett stort internationellt intresse, säger Andreas Hult.

Nordic Rail är även ett bra forum för att knyta nya kontakter, framförallt framtida kollegor. Andreas har pratat med unga studenter om förslag till examensarbete och frågor kring höghastighetsjärnvägen. Många leverantörer fanns även på plats på mässan.

– Arbetet med åtgärdsvalsstudierna avslutas i början på nästa år. I november lämnas remissen på den nationella transportplanen, in till regeringen. Därefter sker den efterföljande politiska diskussionen. Jag tycker dock att det är viktigt att vi presenterar oss för leverantörer inför ett eventuellt framtida samarbete.