Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Utsikt som resenärer på Västra stambanan ser.

SPARAS! Vi rustar upp järnvägen mellan Stockholm och Göteborg

Västra stambanan är ett av Sveriges viktigaste järnvägsstråk. Fler resenärer och mer gods än någonsin färdas idag på dess spår. Samtidigt är delar av banan över 150 år och avsedd för den trafik som rådde då. Det håller inte. Bokstavligt talat.

Karta.

Under fem år rustar vi därför upp järnvägen mellan Göteborg och Stockholm. Spår, signaler, växlar, plattformar, kontaktledningar, banvallar...ja, mycket kommer att ses över. På vissa håll bygger vi även nytt. Åtgärderna är ett måste för att trafiken ska kunna rulla smidigt de kommande hundra åren.

Arbetena längs Västra stambanan är omfattande. Totalt rör det sig om knappt 70 åtgärder längs den 455 kilometer långa sträckan. Några pågår under hela perioden, andra är punktinsatser under kortare tid. Du kan komma att påverkas, men vi gör allt vi kan för att din resa ska bli så smidig som möjligt medan arbetena pågår.

Tågens tidtabeller är anpassade efter de arbeten som är planerade på järnvägen. När du bokar din resa får du veta om någon sträcka är ersatt med buss, om restiden blir längre eller om något tåg är inställt. Du finner alltid aktuell information hos respektive tågbolag eller på www.trafikverket.se under Trafikinformation tåg.

Via länkarna nedan kan du läsa mer om några av de insatser vi gör i år och kommande år. Under länen kan du klicka dig vidare på de flesta av åtgärderna till projektsidor där du får mer detaljerad och aktuell information om specifika projekt.