Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

En vuxen och ett barn som är på väg mot tåget på en snöing perrong.

Du som reser med tåg

Här finns råd till dig som ska ut i vintertrafiken med tåg.

Ta hjälp av trafikinformationen på vår startsida när du ska ut och resa. Genom att välja station eller tågnummer kan du bland annat se när tåget kommer eller går. Tänk på att uppgifterna om spårnummer är preliminära och snabbt kan ändras. När du kommer till stationen måste du alltid kontrollera igen vilket spår tåget går från eller kommer till.

Framför allt under storhelgerna är det extra viktigt att du tänker på detta:

  • Var ute i god tid så att du i lugn och ro hittar dit du ska.
  • Lyssna på de utrop som görs och titta på våra trafikinformationsskyltar.
  • Se till att ha lite extra marginal till när du absolut senast måste vara framme.
  • Ta inte med mer bagage än du själv kan bära med dig ombord på tåget.
  • Klä dig varmt.

Trafikinformation tåg

När det är extra besvärligt väder påverkar det även tågtrafiken. Ibland behöver tåg ställas in eller så kan de bli försenade när vi arbetar med att snöröja spåren. Ett tips för att hålla dig uppdaterad är att kolla vår trafikinformation för tågtrafiken. Där kan du få aktuell information kring järnvägstrafiken utifrån station eller tåg. Informationen uppdateras löpande.

För att få information om vad som gäller för just din resa är det även bra att ta del av trafikinformationen från ditt tågbolag.

Trafikmeddelandena "Invänta tid” ska underlätta vid tågförsening

Nu kommer du som resenär att kunna nås av ett nytt meddelande på tågstationer, webbplatser och i appar: ”Invänta tid”.  Det nya meddelandet kommer framförallt att användas vid händelser då läget är väldigt osäkert, alldeles i början av en försening. Under tiden tar Trafikverket reda på mer information för att kunna ge resenärerna en pålitlig prognos, och samtidigt minskar risken att avgångstiden flyttas fram flera gånger. Mer information om trafikstörningen finns på skärmarna inne på stationen.