Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Vägfärja

Du som reser med vägfärja

Vägfärjorna trafikerar sina leder även vintertid. När isen blir för svår att forcera ersätts leden i vissa fall av en isväg. Ett gott råd till dig som resenär är att följa trafikinformationen på vår webbplats.

I de mellersta och sydliga delarna av Sverige trafikeras färjelederna även vintertid. Färjorna drivs fram genom rännor i isen, mellan färjelägena. Den svåraste perioden under säsongen är när isen lägger sig och när den smälter. Lösa isblock kan ibland behöva röjas för att färjan ska kunna lägga till vid land.

Isvägar

På vintern ersätter isvägar många färjeleder och gör att trafik kan ta sig fram till öar eller orter som annars inte kan nås med bil eller med tunga transporter. Isvägarna brukar öppnas i början av februari, när temperaturen är stabil och isen är cirka 25 centimeter tjock. De plogas breda för att de inte ska driva igen när det snöar och blåser. Vi inspekterar isvägarna morgon och kväll, och om vi upptäcker något som kan bli farligt stänger vi dem direkt.

Trafikinformation om vägfärjor

Ta hjälp av vår trafikinformation på startsidan när du ska ut och resa. Tjänsten innehåller viktiga meddelanden om vägfärjorna.