Trafikledning - Trafikverket

Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Trafikledning

Olyckor, vägarbeten eller teknik som inte fungerar. Ett litet hinder på en känslig plats och tidpunkt kan snabbt orsaka köer som sprider sig. Det är trafikcentralens uppgift att snabbt skicka ut hjälp och informera trafikanterna.

Information från styrsystem, säkerhetssystem, telesystem och trafiksystem skickas till trafikcentralen. Hit kommer också information och tips från allmänheten, polisen, räddningstjänsten och andra samarbetspartner. All information hanteras av trafikledarna som beordrar ut Vägassistans och andra resurser och förser trafikanterna med trafikinformation så att de kan välja väg, tidpunkt och färdsätt för sin resa.

Mycket information in

Flera system förser trafikledarna på trafikcentralen med den kommunikation de behöver för att dygnet runt övervaka trafiken och de tekniska systemen. En särskilt angelägen uppgift för trafikcentralen är att övervaka säkerheten i trafiktunnlar.

De lokala systemen, till exempel trafikkameror och sensorer, skickar automatiskt larm vid trafikstörningar. Till trafikcentralen kommer också information från SOS Alarm, polisen, räddningstjänsten, driftentreprenörer, SMHI och allmänheten. Utvalda yrkesförare, så kallade vägrapportörer, håller ett särskilt öga på trafiken för att snabbt kunna rapportera störningar.

Snabba åtgärder ut

När ett hinder uppstår i trafiken ser trafikcentralen till att informera trafikanterna och styra trafiken. Variabla meddelandeskyltar används för att sänka hastigheten, stänga av körfält eller dirigera om trafiken. Sådana skyltar finns allt oftare i form av körfältssignaler ovanför vägbanan eller trafikinformationstavlor vid sidan om de mer trafikerade vägarna. Samtidigt kan information förmedlas via olika kanaler: lokalradio, lokal-tv, webbplatser och bilarnas navigatorer med RDS/TMC.