Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Till vänster en tunnel i gult ljus och ett tåg som åker förbi i hög hastighet, till höger en porträttbild på Viktor Finn
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Nya programledaren för TTT har ordet

Den 20 maj tillträdde Viktor Finn som programledare för branschsamarbetet Tillsammans för tåg i tid. Han kastades direkt in i hetluften med möten med den nya ledningsgruppen. alla effektområdesansvariga och den avgående styrgruppen.

Mina första dagar blev TTTs verksamhetsdagar, så man kan säga att jag fick en perfekt start där jag tillsammans med de andra i den nya exekutiva ledningsgruppen  fick träffa alla effektområdesansvariga och medlemmarna från den avgående styrgruppen. Exekutiva ledningsgruppen består av mig, Britt-Marie Olsson från SJ, Jan-åke Bergmark från Öresundståg samt Håkan Sjöström från Green Cargo. Läs mer om oss via länken nedan, och vill ni veta mer om hur våra tankar går rekommenderar jag också det senaste avsnittet av Järnvägspodden där jag blev intervjuad. 

Syftet med den nya styrningen av TTT är att kunna dedikera mer tid till samarbetet, och att kunna fånga upp exempelvis samordningsvinster på ett lättare sätt. Den exekutiva ledningsgruppens första fokus är att tillsammans med effektområdena se hur åtgärder och aktiviteter är formulerade, vad som kan brytas ner ytterligare och var flaskhalsarna finns. Vi kommer även att starta ett arbetssätt kallat "Sprintar" där vi kommer testa oss fram för att hitta bästa vägen framåt.

Ytterligare en ny roll som införs är Punktlighetsansvariga, en roll som ska finnas hos varje aktör. Detta är i mina ögon ett fundament och en nyckelfaktor för att lyckas inom TTT. De punktlighetsansvariga ska dels vara informationsbryggan mellan TTT och den egna organisationen, dels bidra till att beslut snabbt förankras så vi ökar genomförandekraften.

Verksamhetsdagarna

TTT:s årliga verksamhetsdagar hölls den 20-21 maj där vi i nya EL var på plats såväl som effektområdesansvariga, stråkansvariga samt förra styrgruppen. Dagarna började med att diskutera kommande arbetssätt men även hur vi i exekutiva ledningsgruppen och de punktlighetsansvariga gör bäst nytta och stöttar organisationen optimalt.

Resterande delen av dag ett bestod i att vi i mindre grupper spånade kring vad som krävs för att nå våra mål och vilka delar som kan passa som ’sprintar’. Denna diskussion fortsatte också dag 2 där det blev mer fokus på effektområdenas största utmaningar. Dagarna innehöll givande diskussioner och ett stort engagemang vilket gör att jag känner mig stärkt inför kommande arbete.

2019 har börjat bra, men vi kan inte luta oss tillbaka. Jag hoppas ingen där ute tvivlar på att TTT kommer göra allt i vår makt för att nå så långt som möjligt. Punktlighet är ingen quick-fix, det krävs att vi har uthållighet och hittar rätt mix av åtgärder.

Har du frågor om vårt arbete så tveka inte att höra av dig!

// Viktor