Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Röd bakgrund med texten

Sluta genast gena

Du är troligtvis inte en av dem som genar över några järnvägsspår. Men faktum är ändå att det sker varje dag. Det är inte bara livsfarligt, det skapar också förseningar som påverkar tusentals personer, varje dag. Så sluta genast gena!

Med uppmaningen Sluta genast gena vill vi skapa uppmärksamhet om ett problem som ökat i omfattning de senaste åren. Dessvärre verkar heller inte 2018 bjudit på något trendbrott.

Det handlar om spårspring, om hur en enda person kan orsaka att tusentals resenärer blir sena. Bara genom att hen tar ett ogenomtänkt beslut, att gena över järnvägsspår för att själv tjäna lite tid. Spårspring påverkar inte bara Trafikverket, utan har en stora effekter för hela tågbranschen gällande exempelvis lokförarnas arbetsmiljö.

Hur skapar genare förseningar

Obehöriga i spår är en företeelse som påverkar upp till 80 tåg per dag. För om det finns risk för skada på människor, miljö eller egendom så stoppar vi eller sänker hastigheten på trafiken. I synnerhet runt våra större städer där det är trångt på spåren får varje stopp snabbt stora följdverkningar för både gods- och persontrafik som fastnar i tågköer.

Trots att många förstår farorna och vet om att det är förbjudet ökar problemet med spårspring för varje år. Antalet förseningstimmar har mer än tredubblats sedan 2013.

Stapeldiagram över anta förseningtimmar från 2013 till 2018. Under 2013 var det 2,5, 2014 4,5, 2015 6,2 timmar, 2017 6,7 och 2018 7,1 timmar.