Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Sluta genast gena

Du är troligtvis inte en av dem som genar över några järnvägsspår. Men faktum är ändå att det sker varje dag. Det är inte bara livsfarligt, det skapar också förseningar som påverkar tusentals personer, varje dag. Så sluta genast gena!

Med uppmaningen Sluta genast gena vill vi skapa uppmärksamhet om ett problem som ökat i omfattning de senaste åren. Dessvärre verkar heller inte 2017 bjuda på något trendbrott.

Det handlar om spårspring, om hur en enda person kan orsaka att tusentals resenärer blir sena. Bara genom att hen tog ett ogenomtänkt beslut, att gena över järnvägsspår för att själv tjäna lite tid. Spårspring påverkar inte bara Trafikverket, utan har en stor effekt på hela tågbranschen gällande bland annat punktlighet och lokförarnas arbetsmiljö.

Hur skapar genare förseningar

Om det finns risk för skada på människor, miljö eller egendom så stoppar vi eller sänker hastigheten på trafiken. Den risken uppstår varje gång någon obehörig person vistas i spåren. I synnerhet runt våra större städer där det är trångt på spåren får varje stopp snabbt stora följdverkningar för både gods- och persontrafik som fastnar i tågköer.

 Sluta genast gena

Trots att många förstår farorna och vet om att det är förbjudet ökar problemet med spårspring för varje år. Antalet förseningstimmar har mer än fördubblats sedan 2013.

Det här behöver få ett slut. Vi kan slå fast att förutom att vara olagligt och livsfarligt är spårspring en vanlig orsak till förseningar. Genom ordvalet Pucko vill vi få dig att haja till, och att tänka efter. Ser du någon som genar så säg ifrån. Eller om det är du själv som är puckot i den här historien - Sluta genast gena!