Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hastighetsmätare

Hastighet och restid

Att ha bråttom är en vanlig anledning till att man kör för fort. Men faktum är att restiden oftast bara påverkas marginellt.

Kör du 100 km/tim i en mil på en väg som är skyltad med 90 km/tim så vinner du bara cirka 40 sekunder. På tio mil har du alltså sparat knappt sju minuter. Samtidigt har du mer än fördubblat risken att dö om det händer en olycka. Du har dessutom ökat bränslekostnaden och ditt utsläpp av koldioxid.

Bilden visar skillnaden i tid mellan olika hastigheter. Sänkning från 110 till 100 ökar tiden med 30 sekunder per mil. Sänkning från 100 till 90 ökar tiden med 40 sekunder per mil. Sänkning från 90 till 80 ökar tiden med 50 sekunder per mil. Sänkning från 80 till 70 ökar tiden med 60 sekunder per mil.
 

Här nedan finner du en tidsomvandlare för ändrad hastighet på väg. Här kan du testa hur din restid påverkas när du ändrar din hastighet.

Tidsomvandlare som visar skillnader i restid mellan olika hastigheter.