Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hastighet och hållbarhet

Hållbarhet handlar om trafiksäkerhet, men även om klimat och andra miljöaspekter.

 

Hastighet och hållbarhet

Sambandet mellan bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp är tydligt och hastigheten har i sin tur stor betydelse för bränsleförbrukningen. Alltså, ju högre hastighet, desto större bränsleförbrukning och därmed desto mer utsläpp.

Under 2018 resulterade hastighetsöverträdelser i ett merutsläpp på cirka 300 000 ton koldioxid. Lägre fart räddar både liv och bidrar till lägre koldioxidutsläpp. 

Om alla håller hastigheterna så sparar vi 50 000 bilresor runt jorden

Enligt beräkningar från Trafikverket orsakar hastighetsöverträdelser utsläpp på cirka 300 000 ton koldioxid per år. Detta baseras på Trafikverkets rapport Hastighetsundersökning 2016 samt emissionsfaktorer för fordonsflottan vid olika hastigheter och på olika vägtyper baserat på emissionsmodellen HBEFA.

Om man räknar om detta till resor runt jorden med en personbil motsvarar detta 50 000 bilresor. Detta baseras på att en genomsnittlig personbil släpper ut 140 g/km och att det är ungefär 40 000 kilometer runt jorden.

Transporternas klimatpåverkan står för cirka 30 procent av Sveriges växthusgasutsläpp. Som en följd av användningen av fossila bränslen ökar halten av koldioxid i atmosfären. Detta förstärker den naturliga växthuseffekten och medför att jordens medeltemperatur stiger. Om vi inte minskar utsläppen tillräckligt snabbt kan det få förödande konsekvenser för bland annat livsmedelsförsörjning, människors hälsa och miljön i övrigt. Utsläppen från inrikestransporter domineras helt av vägtrafiken och personbilarna står för majoriteten av vägtrafikens utsläpp.