Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hastighet och krockvåld

Hastigheten är avgörande för hur allvarliga konsekvenser en eventuell olycka får.

Hastigheten är helt avgörande för hur allvarliga skador man får vid en olycka. Genom att hålla rätt hastighet ökar också dina möjligheter att hinna reagera i tid om något oväntat händer. Håller vi hastighetsgränserna kan vi tillsammans rädda upp till 50 liv varje år.

Bilden börjar med texten Ökad risk att dö vid frontalkrock i förhållande till 70 km/tim. En röd vertikal pil överst en illustration av två bilar som krockar. Nedifrån och upp visas först en 80-skylt och två gånger större risk att dö i frontalkrock, sedan 90-skylt och tre gånger större risk och slutligen 100-skylt och fem gånger större risk.
Risken att dö i en frontalkrock ökar för varje hastighetshöjning från 70 km/tim upp till 100 km/tim Sambandet utgår från att den som åker i bilen använder bälte, färdas i en bil av hög säkerhetsstandard samt krockar med en bil i samma viktklass. Även faktorer som ålder och hälsa kan påverka risken. 

Faktum är att 80 km/tim är den maximala hastighetsnivå där två moderna personbilar av högsta säkerhetsstandard klarar av att hantera krockvåldet till nivåer som är möjliga att överleva. Hög hastighet gör det också svårare att ha kontroll över fordonet och hinna reagera i tid om något oväntat händer. Stoppsträckan blir längre ju högre hastighet du har och det blir då också svårare att upptäcka andra trafikanter.

 

Illustration.
Att krocka kan jämföras med konsekvensen av att bilen skulle falla nedför en höjd. Att frontalkrock i 90 km/tim motsvarar ett fritt fall från tionde våningen. 
Illustration.
På vägar där det förekommer oskyddade trafikanter är ofta den högsta tillåtna hastigheten 30 km/tim så att du som förare hinner reagera och sänka farten eller stanna snabbt. Att exempelvis bli påkörd av en bil i 50 km/tim när du går eller cyklar motsvarar ett fall från tredje våningen.