Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Samverkan mot alkohol och droger i trafiken (SMADIT)

SMADIT (samverkan mot alkohol och droger i trafiken) är en samverkan mellan olika myndigheter med syfte att ge stöd till personer som rapporterats för ratt-, drogratt- eller sjöfylleri.

Arbetssättet bygger på att så snabbt som möjligt, helst inom 24 timmar, kunna erbjuda hjälp ifrån vården.

Målet är att minska antalet påverkade förare genom att minska antalet återfall bland ratt-, drogratt- eller sjöfyllerister.

Den som rapporterats har möjlighet att träffa professionell personal från vården för att prata igenom det som hänt och få möjlighet till att förändra sin livssituation.

Har du blivit rapporterad för rattfylleri och vill ha SMADIT-kontakt? Kontakta socialtjänsten eller beroendevården i din kommun eller region för att boka ett möte. Tala om att du fått ett SMADIT erbjudande när du ringer så får du snabbt hjälp.

Eller ta en kontakt med den nationella alkohollinjen. Mer information hittar du på www.alkohollinjen.se

Nyttan av SMADIT kan:

  • bli en nystart
  • leda till nya insikter
  • förbättra familjerelationer
  • innebära en vändpunkt i livet

För att minska ratt-, drogratt- eller sjöfylleriet arbetar vi tillsammans: Polisen, Kustbevakningen, Tullverket, Kriminalvården/Frivården, Kommunerna, Landstingen, Länsstyrelsen, Trafikverket, Transportstyrelsen, Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen.