Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Vinterdäck och trafiksäkerhet

Grunden för en säker resa på vintern är bra vinterdäck, rätt hastighet och ett körsätt anpassat till underlaget. Om du kör en bil utrustad med antisladdsystem (ESC) och dubbfria vinterdäck av nordisk modell, har du en bra säkerhet i hela landet.

Väglaget och förutsättningarna för drift och underhåll skiljer sig åt i olika delar av landet.  Det som avgör säkerheten i vintertrafiken är hur du kör (rätt hastighet och lämpligt avstånd till bilen framför) och bilens säkerhetsutrustning. Om bilen är utrustad med antisladdsystem (ESC) och du har bra odubbade däck anpassade för nordiska förhållanden med ett mönsterdjup på 4–5 mm, har du goda förutsättningar att hantera olika vägunderlag under vintersäsongen (lagen säger att mönsterdjupet ska vara minst 3 mm). 

Dubbade däck kan göra det lite lättare att ta sig fram på isiga vägar. Om du har en äldre bil utan antisladdsystem är det mindre lämpligt att använda dubbfria vinterdäck om du ofta kör på vintervägar. Men även med dubbade vinterdäck har körsättet stor betydelse för trafiksäkerheten. Det handlar om att hålla rätt hastighet och lämpligt avstånd till bilen framför.  

Ingen ökning av trafikolyckor

I Oslo, Bergen och Trondheim i Norge har man infört avgifter för att få ner andelen dubbdäck. Det har lett till att mycket färre trafikanter använder dubbdäck, men de allvarliga trafikolyckorna har ändå inte ökat. En norsk studie på olycksfrekvensen finns på tøi:s webbplats.

Effects on accidents of reduced use of studded tyres in Norwegian cities - full report (pdf, 1MB, tøi:s webbplats)

Effects on accidents on reduced use of studded tyres in Norwegian cities – summary (pdf, 225 kB, tøi:s webbplats)

Det går inte att tillverka däck som har perfekt grepp vid alla sorters väglag. Tänk också på att däckets kvalitet och lufttryck påverkar dess egenskaper.

  • Dubbdäck ger bättre väggrepp på våt is.
  • På rå is och hård snö är dubbade och dubbfria däck lika bra.
  • På lös snö har dubbfria däck bättre väggrepp än dubbade däck.
  • Dubbfria vinterdäck kan sättas på tidigare på säsongen, vilket gör att du är rustad för vinterväglag när den första förrädiska halkan kommer.
  • De bästa däcken ska sitta bak.

Vinterdäcksguiden

Ditt körsätt påverkar säkerheten

Hur du kör har stor betydelse. Det handlar om att hålla rätt hastighet och lämpligt avstånd till bilen framför. Studier visar att förare som kör med dubbfria vinterdäck ofta dämpar hastigheten och anpassar körningen till underlaget.

Något som också påverkar säkerheten är antisladdsystem i bilarna. Om alla bilar i trafik hade antisladdsystem skulle vi undvika drygt hälften av de svåra singel- och mötesolyckorna i halt väglag. Det visar en studie som dåvarande Vägverket har gjort.