Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hur ska säkerhetsbälte användas under graviditeten?

Säkerhetsbälte ska alltid användas under graviditeten, men det är viktigt att det används på rätt sätt. Se nedan om hur bältet ska användas när du är gravid.

Säkerhetsbältet ska vara placerat tätt mot och mitt på axeln, med den diagonala delen av säkerhetsbältet mellan brösten och på sidan av magen. Placera höftdelen av bältet under magen. Placera höftbältet så långt ned på höften som möjligt, men fortfarande i kontakt med höften och avsluta med att tighta till höftbältet. Bältet ska alltid sitta så nära kroppen som möjligt och det ska inte ha vridit sig.

Köra bil när du är gravid

Det är viktigt att den gravida föraren justerar sätet och ratten så att hon har full kontroll över bilen, vilket betyder att hon utan problem ska kunna nå ratten och fotpedalerna. Ju längre fram i graviditeten desto mer behöver stolen också flyttas bakåt, speciellt på förarplatsen där det måste finnas rejält med luft mellan ratt och mage. Om det är möjligt bör någon annan köra bilen.

Undvik produkter som styr bort bältet

Det finns produkter för gravida som fungerar som komplement till bilens bältessystem genom att styra bort bältet från magen. Dock finns det inte några krav på krocktester som visar hur dessa produkter ökar säkerheten eller hur de påverkar bilbältets funktion och bör därför enbart ses som en komfortsdetalj och inte som en säkerhetsprodukt.

Illustration som visar att bilbältet ska ligga tätt mot och mitt på axeln, med den diagonala delen av säkerhetsbältet mellan brösten och på sidan av magen. Höftdelen av bältet ska placeras under magen, så långt ned på höften som möjligt.
Bilbältet ska ligga tätt mot och mitt på axeln, med den diagonala delen av säkerhetsbältet mellan brösten och på sidan av magen. Höftdelen av bältet ska placeras under magen, så långt ned på höften som möjligt. 

Studie om gravida och bilbälte

Enligt en undersökning som Folksam har genomfört tillsammans med Stiftelsen Chalmers Industriteknik råder stor okunskap om hur bilbälte ska användas av gravida kvinnor. Hela 40 procent använder bilbältet fel under sin graviditet. Detta kan resultera i förödande konsekvenser för kvinnan och fostret. Läs mer om resultatet av studien i rapporten som är länkad nedan.