Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Tre barn med cyklar titta ur över sjö

Barn och närsamhälle

Barns möjligheter att själva på ett säkert sätt använda transportsystemet och vistas i trafikmiljöer ska öka. Informationen under den här ingången vänder sig både till dig som förälder och till lärare, politiker, kommuntjänstemän med flera.

Trafikverkets arbete med barnfrågor utgår från FN:s barnkonvention, de transportpolitiska målen och interna styrande dokument.

Problem och faror för barn i trafiken

Här kan du läsa om vilka problem och faror som barn utsätts för i trafiken och vad Trafikverket vill göra för att förbättra för dem. Det handlar om arbetet med trafik i barns närmiljö – till exempel vid lekplatser, runt skolan och på vägen till och från skolan.

Fakta och skrifter om barn och trafik

Här kan du läsa om hur skolan, föräldrar och samhället kan arbeta för att förbättra barns möjligheter att ta sig fram på egen hand. Du hittar också fakta och forskningsresultat om barn och trafik och vilka mål som finns internationellt och nationellt. Här finns också en mängd skrifter om hur de som arbetar med trafik, miljö och samhällsplanering kan ta hänsyn till barn när de planerar.