Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Stöd till skolan

Dåvarande Vägverkets arbete med projektet "Forska och lära i närsamhället" är ett exempel på hur skolan kan förnya sitt arbete med trafikfrågor.

Redan på slutet av 1970-talet angav en trafiksäkerhetsutredning att skolans trafikundervisning behövde förnyas (Ds K 1979:6). Syftet i projektet "Forska och lära i närsamhället" var bland annat att förnya skolans arbete med trafikfrågor. Barnen skulle bland annat studera sitt närsamhälle och på så sätt få kunskaper och insikter om trafik och samhälle.

Ett gemensamt stöd till skolans arbete med trafik

Trafikverket och Sveriges kommuner och landsting har bildat en samarbetsgrupp med myndigheter och aktörer inom trafikområdet för att kunna ge ett gemensamt stöd till grundskolans arbete med trafikfrågor. Denna samarbetsgrupp består av Trafikverket, Skolverket, Sveriges kommuner och landsting, Rikspolisstyrelsen och Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande.

Tidigare har det inte funnits en gemensam grundsyn för hur trafikfrågor bör behandlas i skolan. Olika myndigheter och aktörer har haft olika inriktningar. Med ett gemensamt stöd till skolans arbete med trafik finns det goda förutsättningar för att stödet blir till nytta för skolan, dess ledning och pedagoger.

Stöd till skolans arbete med trafik - gemensamt underlag och några exempel (pdf-fil, 975 kB, öppnas i nytt fönster)