Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Två pojkar som cyklar i full fart

Om cykeln

Här ger vi dig en enkel guide till hur din cykel ska vara utrustad för att du ska kunna cykla tryggt och säkert.

På Transportstyrelsen hemsida finns utförlig information om de regler som gäller för både vanliga cyklar och för el-cyklar, samt information för dig som funderar på att importera cyklar.

Enligt lag måste en cykel alltid ha broms och ringklocka (det finns dock inga krav på hur den ska se ut eller låta). Cyklar du i mörker måste cykeln också ha:

  • en lykta baktill som kan visa rött ljus bakåt och tydligt kunna ses på ett avstånd av 300 meter. Baklyktan får vara av blinkande typ om den blinkar med minst 200 blinkningar/minut.
  • strålkastare framtill som kan avge vitt eller gult ljus med sådan ljusstyrka att fordonet under mörker kan föras på betryggande sätt, eller en lykta framtill som kan visa vitt eller gult ljus framåt och tydligt kunna ses på ett avstånd av 300 meter
  • röd reflex baktill
  • vit reflex framtill
  • vit eller orangegul reflex åt sidan.
Röd cykel med orange eller vit sidoreflex på bakhjulet, röd lampa / reflex under sadeln, handbromsar, ringklocka, vit eller gul reflex / lampa under styret och orangea eller vita reflexer på pedalerna och på framhjulet..
 

 

En tillkopplad cykelkärra ska ha en röd reflex bakåt eller en baklykta som kan visa rött ljus bakåt om reflex saknas.

Det är också bra att ha

  • kedjeskydd
  • dubbdäck på vintern
  • en cykel som är lätt att komma av och på.

Fotbroms

De flesta cyklar som inte har kedjeväxlar har fotbroms. Bromsen sitter i bakhjulsnavet och manövreras med pedalerna. Om du har fotbroms på din cykel, bör du också ha en handbroms för framhjulet som komplement.

Handbroms

De flesta cyklar med mer än sju växlar har handbromsar, en för bakhjulet och en för framhjulet. Bromshandtagen sitter på styret, och bromsarna kan vara antingen fälgbromsar, skivbromsar eller navbromsar.

Det är viktigt att du behärskar bromstekniken om du har en cykel med enbart handbromsar. Använd normalt fram- och bakbroms samtidigt, men bromsa med bakhjulet först om det är halt eller slirigt väglag.