Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Bild 1: Skylt som varnar för älg. Bild 2: En älg som springer över vägen.

Se upp för vilt på vägarna

Under hösten och vintern är älgar och annat vilt mer i rörelse än vanligt. Därför är det stor risk att du möter dem ute på vägarna.

Risken att möta vilt på vägarna finns året runt. Var uppmärksam och kör försiktigt, du kan möta dem var och när som helst. Var särskilt uppmärksam i gryning och skymning.

Om en viltolycka inträffar ska man ringa 112

När djur, både vilt och tamdjur, körs på i trafiken måste man alltid ringa 112 och anmäla olyckan, det är olagligt att inte anmäla. Tänk på att:

  • Placera ut varningstriangel och markera olycksplatsen så att jägare med eftersökshund kan hitta platsen.
  • Markeringsremsan ska hängas på den sida av vägen där viltet försvann. Även om viltet ligger dött på platsen ska man märka ut den.
  • Se till att du har en viltolycksremsa i bilen. De finns att hämta på polisstationer, bilprovningsstationer och på Trafikverkets regionkontor och förarprovskontor.

Observera!
Anmäl alltid om du har känt kontakt med djuret eller är osäker på om du träffade djuret. Även en för trafikanten nästan omärklig kontakt kan vara ett benbrott eller en stor sårskada på djuret. Anmälan ska ske omedelbart och märkas upp med viltolycksremsan där kollisionen skedde.

Enda undantaget är om kollisionen är med vildsvin eller björn, lo och varg. Då ska du fortsätta 200 meter. Där stannar du märker ut platsen och ringer omedelbart polisen, innan du eventuellt åker vidare.

Trafikverket upphandlar entreprenörer för att ta bort de djur som dödats och ligger på eller utmed vägarna i det statliga vägnätet inom 1-2 timmar. Samma krav gäller vid järnväg, men där kan det vara svårt att ta sig fram för personalen varför det kan ta längre tid.

Trafikverket är medlem i Nationella Viltolycksrådet (NVR) som leds av Polismyndigheten på uppdrag av Näringsdepartementet. Genom samverkan i NVR drivs en eftersöksorganisation som samarbetar för att minska djurs lidande vid viltolyckor. På deras webbplats finns mycket information, bland annat kan du se alla viltolycksrapporteringar och ladda hem deras app "Viltolycka".

Om du ser vilt på eller intill vägen

Som trafikant kan du agera även innan en djurpåkörning sker, om du ser större vilt på/intill vägen eller på fel sida viltstängsel. Meddela Trafikverkets Kontaktcenter, telefon 0771-921 921, som ser till att informationen hamnar rätt i organisationen och kan hanteras.

Viltolyckskartor

Här nedan kan du ta del av viltolyckskartor för femårsperioden 2016-2020. Kartorna visar olyckor med klövvilt per län. Klövvilt omfattar inte ren eftersom de är tamdjur. Mörkare färg indikerar högre olycksfrekvens.


    Lär dig mer om hur vi jobbar med viltolyckor, barriärer och säkra passager för djur