Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Genomföra och följa upp underhåll

Den svenska järnvägen är sliten och behöver underhållas dagligen. Trafikverket har en strategi för underhållet och den styr vår verksamhet. Vi försöker planera underhållet så att det ska störa trafiken så lite som möjligt.

Sverige har en sliten järnvägsanläggning som är i behov av dagligt underhåll. Vi har i dag en god bild av vad som krävs för att säkerställa järnvägens kapacitet och effektivitet, men det kommer att ta tid.

Den ökade trafiken leder till slitage, vilket kräver mer underhåll. Samtidigt gör den ökade trafikmängden det allt svårare att få tillgång till tider i spår för underhåll.

Vår ambition är att planera och genomföra underhållsåtgärder som stör trafiken så lite som möjligt, men ger så mycket effekt som möjligt för pengarna.

Vi har en tydlig underhållsstrategi, som vi utgår ifrån när vi styr verksamheten. Den stöttar även arbetet med att nå målet för drift- och underhållsverksamheten, som är att trafiken ska komma fram med utlovad leveranskvalitet nu och i framtiden.

Illustration som visar en cirkulär process för Trafikverkets strategi för underhållet. Kontrollera tillståndet, planera åtgärder, avhjälpande/förebyggande underhåll, beställa/handla upp, genomföra, följa upp och sedan börjar cirkeln om igen med dessa steg.