Så sköter vi broar och tunnlar - Trafikverket

Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Så sköter vi broar och tunnlar

Broar och tunnlar är viktiga delar av det svenska väg- och järnvägssystemet. Trafikverket förvaltar cirka 190 tunnlar och drygt 20 600 broar.

Broarna och tunnlarna motsvarar ett mycket stort värde, drygt 100 miljarder kronor, det så kallade anläggningskapitalet. Vårt uppdrag är att leverera avsedd funktion till lägsta möjliga samhällskostnad, vilket innebär att det är viktigt att underhålla dem effektivt under hela sin planerade livslängd.

Vi planerar underhållet noggrant och som stöd använder vi förvaltningssystemet BaTMan, där uppgifter om våra broar och tunnlar lagras. Systemet används också av många kommuner och exempelvis Storstockholms Lokaltrafik och Göteborgs Hamn.

Film om drift- och underhåll

Det är många faktorer som påverkar våra broar och tunnlar. Rätt balans mellan förebyggande och avhjälpande underhåll minimerar kostnaderna under brons planerade livslängd. Se film nedan.