Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Röd text

Järnvägens utmaningar

Att få det svenska järnvägsnätet och tågtrafiken att fungera kan verka enkelt. Men det finns flera utmaningar för järnvägen i dag. Stora delar av järnvägen byggdes för en trafik som var mindre, lättare och långsammare.

Trafiken har ökat avsevärt, men järnvägen har inte byggts ut i samma takt. Den behöver underhållas, moderniseras och byggas ut för att matcha dagens trafik.

Efterfrågan från resenärer och näringsliv ökar. Aldrig förr har så många människor och så mycket gods färdats på järnvägen som under de senaste åren. Det är förstås glädjande, men en allt större belastning på ett allt äldre järnvägsnät är samtidigt en stor utmaning.

Vi vet att du ibland drabbas av förseningar, och vi förstår att det är frustrerande. Tyvärr kan vi inte garantera att tågen alltid kan komma fram i tid. Men vi kan lova en sak: att vi gör allt vi kan för att det ska vara så.

Resultaten kommer inte över en natt, men vi tar steg framåt varje dag.