Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Säkerhetsorganisation och nödlägesplaner

Här hittar du information om vår säkerhetsorganisation och nödlägesplaner.

För rangerbangårdar med förhöjd säkerhetsnivå har vi utsett en säkerhetssamordnare. Säkerhetssamordnaren leder samordningsmöten och är kontaktperson gentemot bangårdens aktörer och andra myndigheter. Kontaktuppgifter till säkerhetssamordnarna finns under Visa kontaktuppgifter.

Nödlägesplaner

För bangårdar med förhöjd säkerhetsnivå finns en nödlägesplan för att hindra eller begränsa konsekvenserna av en olycka eller något annat nödläge. Nödlägesplanen beskriver de åtgärder som behöver utföras i det första skedet efter en olycka till dess att rädd­nings­tjänst, ambulans eller polis kommer till platsen.
Nödlägesplaner

Nödlägesövningar

Inom ramen för Säkra bangårdar arrangerar vi nödlägesövningar på alla bangårdar som ingår i projektet. Syftet med övningarna är att kontrollera att nödlägesresurserna fungerar i ett skarpt läge. Om en olycka inträffar måste allting gå enligt planerna. Samarbetet med räddningstjänsten och alla aktörer på bangården ska fungera om det uppstår ett kritiskt läge. Övningar har ägt rum på bangårdarna i Sävenäs, Malmö, Gävle, Helsingborg, Trelleborg, Borlänge och Hallsberg.