Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Värmebeläggningar

Värmebeläggningar är en speciell typ av utläggningsmetod för att förbättra ett slitlager. Metoden innebär att vi återanvänder den befintliga beläggningen till 100 procent.

Metoden innebär att man först värmer upp det befintliga slitlagret så att det blir mjukt. Därefter river eller fräser man upp det och lägger ut det igen över vägen till en jämn yta. Ibland tillsätts lite nytillverkad asfaltmassa ihop med det uppfrästa materialet (Remixing), ibland läggs ett nytt lager asfaltmassa ut ovanpå det rivna eller frästa lagret (Repaving eller Remixing plus). Allt detta sker i en sammansatt process i en lång maskin.

Fördelen med denna typ av metod är att vi återanvänder den befintliga beläggningen till 100 procent och endast använder en mindre mängd nytillverkad massa, jämfört med en vanlig beläggning. Behovet av transporter minskar också eftersom återanvändningen sker direkt ute på vägen.

Värmebeläggningar används normalt när man behöver förbättra slitlager av varmmassa, men har också prövats på slitlager av halvvarm massa.