Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Bild på nylagd asfalt och bil som kör i på blöt vägbana

Hala vägar på sommaren

Halka på sommaren? Är det möjligt? Jo, bristande friktion kan innebära att en belagd väg upplevs som hal, trots att det är sommar och att man som trafikant inte förväntar sig en hal vägbana. Även löst grus kan ge problem.

Feta fläckar och så kallad blödande asfalt på vägen kan uppstå när man lägger ny beläggning, på nylagd väg men ibland även på äldre beläggningar. En rejäl värmebölja kan då innebära att bindemedlet mjukas upp, utvidgas och stiger upp i vägytan som svarta, blanka fläckar och blödningar, vilket kan göra vägbanan hal, speciellt i samband med regn och i synnerhet efter en längre tid av uppehållsväder.

När det gäller halka på grund av blödande asfalt bör du som trafikant vara särskilt uppmärksam vid ihållande värme och snabba väderomslag.

Polering uppstår när stenmaterialet, det vill säga ballasten, i beläggningen poleras av däcken under sommarhalvåret. Problemen är i regel som störst under sensommaren och förekommer oftast i rondeller, ramper och skarpa kurvor där trafiken både svänger och bromsar eller accelererar.

Halka på grund av löst grus kan uppstå i samband med beläggningsmetoderna försegling, ytbehandling, potthålslagning eller spricklagning. Metoderna används främst på lågtrafikerat vägnät. En viss mängd löst grus förekommer alltid i samband med dessa typer av arbeten.

Löst material som grus och jord kan också dras in på vägbanan av fordon som kör i stödremsan och från jordbruksmaskiner och orsaka halka.

Vad gör Trafikverket åt problemet?

På många nylagda beläggningar mäts friktionen för att säkerställa att den är tillräcklig och i de underhållskontrakt som vi har ingår regelbunden tillsyn av vägarna.

När det uppstått problem med friktion varnas trafikanterna via skyltning i väntan på en åtgärd. Det finns flera olika åtgärder att ta till. Man kan sopa bort grus och tvätta bort överskottsbindemedel med hjälp av vatten och högtrycksutrustning. Man kan också fästa uppvärmt stenmaterial på beläggningen med hjälp av en vält eller rugga upp ytan med hjälp av en fräs.

Lämplig åtgärd ska genomföras så snart som möjligt.