Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Snöstör

Snöstörens primära syfte är att hjälpa plogbilen att hålla sig på vägen vid dålig sikt eller i mörker.

Snöstörar är de käppar som markerar för plogbilsförare var vägkanten finns. Trafikverket ställer bara krav på reflexer på högtrafikerade vägar och därför finns det snöstörar både med utan och med reflexer.

Snöstör nedstucken i marken, det vill säga en orange plastpinne med en bred vit rand..
 

Snöstörens primära syfte är att hjälpa plogbilen att hålla sig på vägen vid dålig sikt eller i mörker. Den märker också ut infarter, start och slut på vägräcken och vägtrummor. Längs de större vägarna där det finns permanenta svartvita kantstolpar används snöstörar endast för att märka ut till exempel start och slut på sidovägräcken.

På lågtrafikerade vägar kommer engångsstören att finnas kvar. Anledningen är att den svenskproducerade engångsstören, oftast pil, i första hand tas från lokala odlingar vilket minimerar transporterna. Dessa störar kräver heller inte att man tar bort dem på våren. Att använda engångsstörar innebär att kostnaden för snöstörar minskar.