Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Lagning av beläggningsskador

Nu är det lämpligt för väghållare med belagda vägar att se över behovet av beläggningsunderhåll.

Under vintern uppstår sprickor och potthål i beläggningen på grund av tjällyftningar, dåligt underlag med mera. Det är viktigt att täta sprickbildningar och laga potthål i tid eftersom de kan växa i omfattning och bilda större skador.

Lagning med snabelbil (slaghålslagare) är en metod som ger ett bra resultat och är kostnadseffektivt det är dessutom trafiksäkert då arbetet sköts från förarhytten.

Snabelbil
Snabelbil.

Snabelbilen är lastbilsburen utrustning som består av en tank med bindemedel och en behållare med stenmaterial. Materialet matas fram genom rörledningen med hjälp av tryckluft för att besprutas med bindemedel när det lämnar rörmunstycket. Rengöring av potthål kan göras med hjälp av tryckluft.

Kontakta gärna driftentreprenören i ert område. Oftast kan du som enskild väghållare få hjälp när entreprenören befinner sig i området och lagar Trafikverkets vägar. Ni slipper då extra framkörningsavgift.

Lagning varmmassa med spriderbil

Lagning varmmassa med en spriderbil är en metod som är lämplig vid mindre lagnings- och justringsarbeten av belagda vägar. Spriderbil kan användas vid justering av mindre kanthäng, sättningar eller vid en övergrävning av vägen.