Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Så fungerar det med variabla hastigheter

På den här sidan får du veta mer om hur variabla hastigheter fungerar och hur vägmärkena ser ut.

Illustration, så fungerar det.

Variabla hastighetsgränser fungerar genom att sensorer i vägbanan eller vid sidan av vägen känner av när och hur många fordon som passerar. Rörelsedetektorer registrerar lättare fordon, som cyklar och mopeder. Väderstationer känner av temperatur, nederbörd och väglag. På en del platser övervakas vägen med videokameror. Informationen från den tekniska utrustningen utvärderas som regel automatiskt. Då ändras hastigheten efter bestämda gränsvärden.

illustration, så fungerar det

illustration, så fungerar det

Informationen är också tillgänglig i Trafikverkets trafikcentraler. Där bedömer vid behov trafikledare vilken hastighetsgräns som ska visas på vägmärkena.

Vägmärkenas utseende

De omställbara vägmärkena för variabel hastighetsutmärkning har svart botten och vita siffror, till skillnad från vanliga vägmärken som är gula med svarta siffror. Det beror på att den hastighet som gäller (budskapet) ska lysa och att kontrasten blir bäst med svart bakgrund.

 För att få god läsbarhet under alla ljusförhållanden anpassas ljusstyrkan bland annat efter mängden solljus. Det innebär att vägmärkena lyser starkare när det är ljust ute och svagare när det är mörkt.

Två sorters vägmärken

Det finns två typer av variabla hastighetsmärken. Båda går att ställa om elektroniskt med hjälp av fjärrmanövrering. De vanligaste visar elektroniskt ”föreskriven högsta hastighet” (med röd ring), med samma innebörd som våra vanliga vägmärken i plåt. På någon sträcka används ”rekommenderad högsta hastighet” (vita siffror utan röd ring). Där är det fortfarande de vanliga hastighetsskyltarna, plåtskyltarna, som gäller för ”högsta tillåten hastighet”, och det variabla vägmärket är en rekommendation. Rekommenderad variabel hastighet är vanlig på Stockholms genomfartsleder.

Illustration: Vägmärke med föreskriven högsta hastighet
Vägmärke med föreskriven
högsta hastighet

Illustration: Vägmärke med rekommenderad högsta hastighet
Vägmärke med rekommenderad
högsta hastighet

Om vägmärket inte fungerar

Om det variabla hastighetsmärket inte fungerar är det i stället det närmast tidigare fungerande vägmärket som gäller – antingen det är ett plåtmärke eller ett omställbart vägmärke.