Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Man håller i hastighetsskylt vid en landsväg.

Ändrade hastighetsgränser

Trafikverket fortsätter att anpassa hastighetsgränserna under 2018. Det är en anpassning till vägarnas säkerhetsstandard och en del i den hastighetsöversyn som pågår.

Sedan 2008 har Trafikverket arbetat med att justera hastigheterna på de statliga vägarna efter vägens säkerhetsstandard. Fram till 2025 kommer cirka 120 mil statlig väg få höjd hastighetsgräns och cirka 425 mil att skyltas om till en lägre hastighetsgräns. Rätt hastighet på vägen räddar liv.

Följande sträckor får ändrade hastighetsgränser under hösten 2018:

  • I Västernorrlands län får delar av väg E4 ändrad hastighetsgräns till 100 km per timme.
  • I Stockholms län får del av väg E18 ändrad hastighetsgräns till 100 km per timme.
  • I Östergötlands län får del av väg 23 ändrad hastighetsgräns till 100 km per timme.
  • I Örebro län får delar av väg 50 ändrad hastighetsgräns till 100 km per timme.
  • I Västra Götalands län får delar av väg E20 ändrad hastighetsgräns till 100 km per timme respektive 80 km per timme.

Du hittar länskartor med ändrade hastighetsgränser längre ner på sidan.

Vi vill ha effektiva resor och transporter. Men samtidigt kan vi inte tumma på säkerheten. Generellt sett ska en väg vara mötesfri för att lämpa sig för högre hastighet än 80 kilometer per timme.

När vägens säkerhetsstandard tillåter det sätter vi en högre hastighetsgräns, men säkerheten går alltid först. På vägar med mitträcke kan hastigheten normalt höjas till 100 kilometer per timme. På vägar utan mitträcke kommer hastigheten att sänkas till 80 kilometer per timme, med undantag för vägar med mycket lite trafik.

Nedan hittar du kartor över de sträckor som berörs i Västernorrlands, Stockholms, Örebro, Östergötlands och Västra götalands län i höst. Här nedan finns även kartor på län där förändrade hastighetsgränser beslutats tidigare.