Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Vägvisning till turistiskt intressanta mål

Turistiskt intressanta mål är platser eller områden som är av intresse för turister och har det där lilla extra att erbjuda besökare. Var vägvisningen börjar beror på hur många besökare målet har.

Det är den som ansöker om vägvisning som får betala tillverkning och uppsättning av vägvisarna, med undantag för vägvisning till världsarv. Om vägvisningen ska fortsätta från den allmänna vägen längs en enskild väg måste den som ansöker ordna skriftligt medgivande från den enskilda vägens ägare.

Till denna grupp finns ett antal märken med symboler. De ska i vissa fall kompletteras med text där namnet på platsen, området eller världsarvet anges. Man kan även ange vägvisning till turistiskt intressanta mål med enbart text.

Om du vill ansöka om vägvisning till turistiskt intressanta mål så ange det i rutan för motiveringen där du beskriver verksamheten.

Lokaliseringsmärken för turistiskt intressanta mål


I1 - TuristvägI1 Turistväg

Märket får endast användas för att märka ut en väg eller vägsträckning som är av särskilt intresse för turister och andra som reser i nöjes- eller avkopplingssyfte.


I2 - TuristområdeI2 Turistområde

Märket får endast användas för att märka ut ett begränsat område som är väl känt för en bred allmänhet. Området ska vara av särskilt intresse för turister och andra som reser i nöjes- eller avkopplingssyfte. Området ska också ha ett definierat tema.

Symbolen utformas för varje enskilt turistområde.


I3 - LandmärkeI3 Landmärke

Märket får endast användas för att märka ut väl synliga landmärken av särskilt intresse för turister och andra som reser i nöjes- eller avkopplingssyfte.

Man ska kunna se symbolen på märket samtidigt som landmärket.

Symbolen utformas för varje enskilt landmärke.


I4 - VärldsarvI4 Världsarv

Märket visar ett världsarv som är beslutat av UNESCO. UNESCO:s namn på världsarvet eller delen av världsarvet ska anges på märket. Märket får inte kombineras med märke H22 Sevärdhet.