Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Så påverkas resenärer, trafikanter och boende av höstens arbete på Österlenbanan

Under hösten påbörjas etapp 2 av det stora förbättringsarbete Trafikverket gör på Österlenbanan mellan Ystad och Simrishamn, samt Ystad bangård. Du som resenär, trafikant och boende längs järnvägen påverkas, här kan du läsa mer om det.

Under hösten slutförs ombyggnaden av Ystad bangård. Vi bygger en mötesstation och ett nytt mötesspår i Gärsnäs. Dessutom byggs en ny plattform i Simrishamn, där spåren också rustas upp. Samtidigt tillgänglighetsanpassas stationerna i Tomelilla och Simrishamn så att fler ska kunna resa självständigt på ett tryggt och enkelt sätt. När vi är helt klara, i slutet av 2022, har vi en robustare järnväg med mindre störningskänslighet.

Så påverkas du som resenär

Arbetets omfattning gör att tågtrafiken behöver stängas av från 30 oktober till 12 december på sträckan Svarte – Ystad – Tomelilla – Simrishamn. Tågtrafiken ersätts med buss till och från Svarte.

Skånetrafiken ansvarar för ersättningstrafiken under avstängningen. Tidtabeller och information kring busstrafiken hittar du på www.skanetrafiken.se och i Skånetrafikens app. Tänk på att bussresan tar längre tid än att resa med tåg, så var ute i god tid om du ska resa.

För dig som behöver ta bilen en del av din resa finns det en pendelparkering strax öster om Ystads station. Den kommer vara avgiftsfri under avstängningen. Det finns även en parkering på Hamnplan bakom Ystads station.

Så påverkas du som boende

Störande arbete kommer främst att utföras dagtid. Du som bor utmed banan kan uppleva att det är lite bullrigt och stökigt emellanåt, men vi strävar efter att ha så liten påverkan som möjligt på ditt vardagsliv.

Eftersom all ersättningstrafik kör till och från Svarte, kommer du som bor på orten märka av vissa störningar i form av en ökad mängd busstrafik. Ystads kommun vidtar flera åtgärder för att minska biltrafiken i Svarte under avstängningen. Bland annat rekommenderas alla som inte bor i Svarte att åka buss från Ystad till Svarte station och det kommer finnas flera bussalternativ. Ystads kommun kommer också att ha extra trafikövervakning under avstängningen.

Så påverkas vägtrafiken

Vid några tillfällen behöver vi även stänga av vägar, trafiken kommer då att ledas om. Det gäller följande vägar:

  • Gärsnäs, Hammenhögsvägen: 1–2 december
  • Gärsnäs, Malmövägen: 17 november (2 timmar), 18 november (2 timmar), samt 22 november–30 november
  • Tomelilla, Adelgatan: 18,19 och 22 november

När höstens arbete på Österlenbanan är klart kvarstår en sista avstängning i slutet av 2022. Då kommer inkopplingen av signalsystemet i Gärsnäs och Simrishamn att genomföras. Därefter tas mötesspåret i Gärsnäs och spår 2 i Simrishamn i bruk.