Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Utvald vägrapportör

På grund av en översyn har vi pausat nyregistreringar av vägrapportörer. Du som redan är registrerad fortsätter som tidigare.

Aktuellt januari 2018 och framåt: paus för registeringar av nya vägrapportörer

bild på vinterväg
På grund av en översyn har vi pausat nyregisteringar av vägrapportörer. Mer information kommer längre fram.

 

Vad gör en vägrapportör

Som är yrkesförare och har vägen som arbetsplats, men även dig som varje år tillbringar många mil på vägarna, antingen i tjänsten eller privat.

Nu finns appen Live Trafik för inrapportering

Du som är utvald  vägrapportör kan rapportera in information om störningar i trafiken direkt till oss via appen Live Trafik.
Läs mer om appen Live Trafik 

För oss på Trafikverket är det viktigt att kunna ge aktuell information om trafiken och hålla vägarna framkomliga. På det sättet kan vi underlätta för trafikanterna att planera och genomföra sina resor. Vi har trafikcentraler som informerar om trafikstörningar och som ser till att fel och brister på vägnätet blir åtgärdade. Trafikcentralerna samarbetar med våra entreprenörer och med polis, räddningstjänst, SOS Alarm och trafikradion för att snabbt kunna återställa vägarna.

Som vägrapportör har du en viktig funktion genom att kvalitetssäkra den trafikinformation som vi på Trafikverket samlar in via olika kanaler längs våra vägar. Genom att leverera snabb och korrekt trafikinformation kan vi tillsammans göra framkomligheten bättre och vägnätet säkrare.

Som vägrapportör har du dygnet runt möjlighet att rapportera avvikande trafikförhållanden direkt till den närmaste av våra trafikcentraler via ett prioriterat gratisnummer. Exempel på saker du kan rapportera in är:

  • hinder (till exempel tappad last, träd över vägen, parkerade fordon)
  • oväntad halka, plötslig dimma, kraftig sidvind
  • djur på vägen eller på fel sida av viltstängsel
  • plötsliga köer på grund av exempelvis en olycka eller ett evenemang
  • framkomlighet vid olycksplats
  • fel på trafiksignaler och andra trafikanordningar.