Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Ikon föreställandes järnvägsräls

Om skadestånd för skador vid järnväg

Har du varit inblandad i en järnvägsrelaterad olycka så kan du anmäla det till oss för en prövning av ärendet.

Exempel på järnvägsskador som kan ersättas är exempelvis halkolyckor på perronger och skador vid järnvägsövergångar. I sådana fall krävs det att vi eller vår entreprenör har orsakat skadan genom vårdslöshet.

Det kan alltså betyda att du inte får någon ersättning för en skada, även om den på något sätt har att göra med våra drift- eller underhållsåtgärder.

Som djurägare kan du ha rätt till ersättning för skador på exempelvis tamboskap och hundar som blir påkörda av ett tåg.

Begäran om skadestånd

Du kan bara begära skadestånd för en järnvägsrelaterad skada via e-post eller brev till oss. Skriv kort i din anmälan vad som har hänt samt vilka skadorna är. Vi behöver även en plats för skadan och dina kontaktuppgifter. Adressuppgifter till oss hittar du under Kontakta oss på denna sida.

Ersättning för ren

När det gäller renar som blir påkörda och dödade på järnväg, så har samebyarna utsett personer som ansvarar för att kontrollera vilka renägare som ska få ersättning. Enskilda renägare kan inte själva begära ersättning direkt från Trafikverket. Trafikverkets entreprenörer ansvarar för att ta hand om djur som dödats på järnvägen.