Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Ikon föreställandes en färja

Om skadestånd vid skador ombord på vägfärjor

Det händer att trafikanter skadar sig själva eller sina fordon ombord på de vägfärjor som trafikerar någon av våra 41 färjeleder runt om i Sverige.

Precis som i övriga skadeståndsfrågor måste vi eller vår entreprenör orsakat skadan genom vårdslöshet för att du ska kunna få ersättning. Vi ansvarar inte för skador som uppstår för att andra trafikanter inte visat hänsyn i trafiken eller inte följer personalens instruktioner. Vi ansvarar heller inte för skador som kan uppstå om exempelvis en motorcykel välter på grund av att färjan råkar kränga till.

Med tanke på att det framförallt sommartid kan vara både trångt och hektiskt när man ska åka en färja är det viktigt att vara uppmärksam på färjepersonalens instruktioner och de trafikljussignaler som visar vilken fil du ska stå i. Var också beredd att köra ombord på eller av färjan så snart den har lagt till. Ytterligare tips som kan göra din resa smidigare och skadefri är:

  • Var uppmärksam! Prata inte i mobiltelefon när du ska köra på eller av en vägfärja.
  • Kör ända fram till grindarna eller nära framförvarande fordon. Då ryms fler bilar på däcket.
  • När du parkerat ombord så stäng av motorn och dra åt handbromsen.
    Släck alla ljus på bilen, speciellt kvällstid. Billjus kan blända färjans kapten och andra fartyg i närheten.

Det tar normalt upp till två månader att få besked i skadeståndsärenden. På grund av en mycket stor ärendetillströmning beräknas handläggningstiden för närvarande överstiga sex månader.