Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Godkända lärare för utbildningar i trafiksäkerhet på järnväg

Trafikverket har uppmärksammats på att alla utbildningsföretag inte tar lika seriöst på sitt ansvar. Vi har därför börjat arbetet med att se över utbildningskraven för elever och lärare.

Kompetenskraven för tillträdesfunktioner finns beskrivna i TDOK 2014:0230 version 7.0.

Trafikverket ansvarar för att ge lärarna de verktyg som de behöver för att utbilda dagens och framtidens "rallare".

Krav för lärarbehörighet

Att vara lärare i trafiksäkerhet är både en ära och ett ansvar. Ett ansvar för att ge deltagarna vid grund- och repetitionsutbildningar så bra verktyg som möjligt för att vistas på och i närheten av vår järnvägsanläggning.

Behörighet att vara lärare förutsätter att du har klarat provet eller proven med godkänt resultat för respektive funktion och inom respektive trafikeringssystem och att du sedan tidigare genomgått Järnvägsskolans, Banskolans eller Trafikverksskolans lärarutbildning, eller motsvarande pedagogiskt utbildning.

Med behörighet att vara lärare menas att du ska ha grundutbildning och repetitionsutbildning och regelbundet ha utövat den funktion som du ska vara lärare för. Lärarbehörigheten gäller till den 31 december 2019 under förutsättning att du behåller din behörighet enligt TDOK 2014:0230.

Den godkända läraren får även ett tillstånd att visas inom spårområde i samband med utbildning. Det innebär att lärare och elever vid genomförande av utbildningar och praktiska avsnitt och tillämpningsövningar får vistas inom Trafikverkets spårområde. Trafikverket har för avsikt att följa upp utbildningsföretag genom att besöka utbildningsanordnare under 2018.

Godkända utbildningsföretag

Under Godkända lärare nedan finns alla utbildningsföretag, med uppräknade lärare, som har fått godkänt från Trafikverket att bedriva grund- och repetitionsutbildningar i trafiksäkerhet på järnväg.

Kom ihåg att kontrollera att din lärare är behörig, då din utbildning annars kan vara ogiltig för arbete på Trafikverkets infrastruktur.