Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Modellen med klimatzoner

Här kan du läsa om indelningen i klimatzoner enligt den nya modellen.

Var i landet ligger vägen?

Vi delar in klimatzonerna efter hur driftsbehovet för vinterun­derhåll fördelas över landet – det vill säga antalet tillfällen för plogning, sandning och eventuellt ishyvling. Dessutom har vi tagit fram klimatzonsfaktorer för barmarksunderhåll som tar hänsyn till den längre barmarksperioden som finns i södra delen av lan­det. Sverige är indelat i tre klimatzoner: A, B och C, se karta 1 till vänster. Observera att kommunerna Tierp, Älvkarleby och Öst­hammar tillhör zon B, trots att övriga delar av Uppsala län tillhör zon A. Det beror på att de tre kommunerna har mer snöfall och motsvarar klimatzon B.

Hur många bilar kör på vägen?

Vi har beslutat att använda tre trafikklasser i den nya beräknings­modellen och de kommer att gälla efter att anpassningsperioden är över (se nedan). Trafikklasserna grundar sig på hur många fordon som kör på vägen i medeltal per år (så kallad årsmedel­dygnstrafik).

Asfalt eller grus?

Vi tar hänsyn till om vägen är belagd eller inte.