Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Stöd till ägare av icke statliga flygplatser i Norrland som kompensation för flygskatten

På uppdrag av regeringen hanterar Trafikverket stöd till ägare av icke statliga flygplatser i Norrland för att säkerställa att flygskatten inte innebär ökade driftunderskott för dessa flygplatser.

Elva flygplatser får kompensation för flygskatten

Trafikverket har regeringens uppdrag att bereda och utbetala stöd till ägare av icke statliga flygplatser i Norrland för att säkerställa att flygskatten inte inneburit ökad driftunderskott (regeringsbeslut I2019/01831/TP). Trafikverket disponerar 99,8 miljoner kronor för uppdraget.

Elva namngivna flygplatser omfattas av uppdraget;
Pajala Airport, Lapland Airport (Gällivare), Hemavan Tärnaby Airport, Arvidsjaur flygplats, Lycksele flygplats, South Lapland Airport (Vilhelmina), Härjedalen Sveg Airport, Skellefteå Airport, Örnsköldsviks Airport, Höga Kusten Airport och Sundsvall Timrå Airport.

Alla dessa flygplatser har skickat in ansökan och Trafikverket har i samtliga fall bedömt att det föreligger skäl för kompensation i enlighet med uppdraget. Trafikverket har skickat ut beslut den 16 december 2019. Besluten omfattar kompensation från 1 april 2018 till och med 31 december 2019.

Ansökningsförfarande

Den kommun där flygplatsen ligger alternativt den kommun som utfärdat flygplatsens SGEI-förordnande har möjlighet att ansöka om och ta emot utbetalning av eventuellt stöd.

Ansökan ska göras på ansökningsblanketten som finns längst ner på den här sidan. Blanketten skulle varit inskickad senast den 1 december 2019.

Beslut och utbetalning

När alla ansökningar har kommit in prövas de av Trafikverket. Beslut och eventuella utbetalningar kom under december månad 2019.