Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Ny e-tjänst underlättar för skogsnäringen

Man kan ansöka om tillstånd för upplag av virke eller skogsbränsle vid allmän väg via en ny e-tjänst på Trafikverkets webbplats.

Det krävs tillstånd från Trafikverket för att lägga upp virke eller skogsbränsle inom vägområdet till en allmän väg. Ansökan om tillstånd sker via en e-tjänst (länk hittar du i länklistan). 

Man kan ansöka om generella tillstånd som gäller för ett helt län på vägar med nummer 500 eller högre. Trafikmängden får vara högst 2 000 fordon per dygn i genomsnitt under året och högsta tillåten hastighet ska vara 80 km/tim eller lägre. Generella tillstånd ges per kalenderår.

E-tjänsten kan också användas för att anmäla upplag som läggs upp med stöd av ett generellt tillstånd. Dessa anmälningar måste göras för att vi ska veta vems virke som ligger vid vägen och hur länge det ska ligga där. Även tillstånd för enstaka upplag, till exempel på vägar som inte täcks in av generella tillstånd, kan sökas via e-tjänsten.

Framgångsrikt samarbete

E-tjänsten är ett av flera resultat av ett framgångsrikt samarbete med skogsnäringen. Skogsnäringen vill ha ett enkelt och smidigt system och har därför efterfrågat ett databaserat system. Samarbetet har även resulterat i en samsyn på hur virke och skogsbränsle ska läggas upp utefter vägar.

Det har visat sig att en acceptabel trafiksäkerhet och en rationell hantering av virke eller skogsbränsle kan kombineras. Båda dessa intressen kan tillgodoses, det finns inga motsättningar.