Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Ansök om ledningsärenden inom vägområdet

Om du planerar att förlägga en ny ledning eller arbeta på en befintlig ledning inom vägområdet måste du ha tillstånd enligt 44 § väglagen (1971:948).

Här hittar du den information du behöver för att ansöka om tillstånd, till exempel vilka krav, avtal och villkor som gäller. Kontaktpersoner hittar du under Kontakta oss.

Skyndsamma reparationer som klassas som samhällsfarliga ska du anmäla till Trafikverkets kontaktcenter. Det kan du göra dygnet runt på telefon 0771-921 921. Du ska också göra en efteranmälan via e-tjänsten Ledningsärenden inom tre dagar.

Från och med 4 februari 2019 behöver du inte längre ansöka separat om en trafik och skyddsanordningsplan. Villkoren för trafik- och skyddsanordningar får du tillsammans med beslutet om ledningstillstånd. Vid skyndsamma reparationsåtgärder är det fortfarande ledningsägaren själv som ansvarar för att upprätta arbetsplaner för trafik- och skyddanordningar.

Trafikverket främjar bredbandsutbyggnaden på landsbygden

Från och med den 1 april 2019 kommer Trafikverket att kunna stötta ledningsägare genom att möta upp ute i fält. Detta sker vid svårare bedömningar av förläggning av fiberoptiska ledningar inom det statliga vägområdet. Mer information hittar du i menyn till höger Göra ansökan.