Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Kling, Fakturaspecifikation

Systemet Kling, Fakturaspecifikation innehåller underlag för faktura gällande vissa av de avgifter som Trafikverket fakturerar, se nedan. Fakturaspecifikationerna är sammanställda i olika rapporter.

Rapportverktyget för Kling, fakturaspecifikation

Kling använder rapportverktyget BusinessObjects version 4.0, kallat BO 4.0. Åtkomst sker via inloggning på Min sida, extern anslutning, se länk till höger. Du kan också klicka på Logga in, överst i högra hörnet på denna sida.

Fakturaspecifikation kan även hämtas som en fil via en exportfunktion.

Detaljposter för fakturaspecifikation kan även hämtas som en fil, i formatet csv. Denna kan till exempel läsas in i Excel eller i något eget system som kan hantera filformatet. Filen ger dig möjlighet att kunna bearbeta data enligt dina egna behov. Åtkomst sker via inloggning på Min sida, extern anslutning, se länk till höger. Du kan också klicka på Logga in, överst i högra hörnet på denna sida

Till höger, under Dokument, finns lathund för Inloggning på Trafikverket samt lathund för Fakturaspecifikation BO 4.0. Rapporter och deras innehåll är detsamma som i den tidigare versionen, BO 3.1, de har inte förändrats. För mer information angående rapporter och deras innehåll hänvisas till Användarmanualen för version BO 3.1, länk till höger under dokument. Ny manual för version BO 4.0 kommer att tas fram och publiceras på denna sida.

De fakturerade avgifterna som specificeras i Kling är:

  • Bokningsavgift
  • Spåravgifter
  • Tåglägesavgift
  • Passageavgift i Stockholm, Göteborg och Malmö
  • Passageavgift för godstrafik som passerar Öresundsförbindelsen
  • Kvalitetsavgift för merförsening
  • Kvalitetsavgift för akut inställda tåg

Vid användning av Kling behöver du ha tillgång till ordernummer, det finns i den övre vänstra delen på din faktura.

Behörighet

Behörigheten är personlig och avser ett specifikt järnvägsföretag. Giltighetstiden för användarkontot är knutet till avtalets längd (TRAV). Ansök om behörighet på blanketten nedan. Fyll i blanketten och skicka den till oss. Adressen hittar du på blanketten.