Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Nyhetsbrev nr 1, mars 2019 för Bessy, Ofelia och Besiktningsplan

I årets första nyhetsbrev vill vi särskilt informera om att BessyMobile kommer att byta operativsystem under 2019, vilket kräver byte till nya handenheter senast i oktober.

Byte av operativsystem för BessyMobile kräver nya handenheter

Det finns inte längre någon support för Windows Mobile, det operativsystem som nuvarande BessyMobile bygger på. Därför måste vi byta operativsystem. Vi tar nu fram en ny version som kommer att kräva nya handenheter med operativsystemet Windows10. Exempel på enheter kan vara PC, surfplattor eller mobiler. Observera att enheter med till exempel Android och iOS (Apple) inte kan användas med den nya applikationen, utan endast de med Windows10.

Preliminär tidplan för framtagande av en ny version av BessyMobile:

  • Under Juni 2019 (exakt datum kommer senare) tar vi BessyMobile10 i bruk, men gamla BessyMobile och dess handdatorer (Windows Mobile) kommer att fungera under en övergångstid.
  • Under Oktober (exakt datum kommer senare) stänger vi ned gamla BessyMobile, och endast nya BessyMobile10 kommer att finnas tillgängligt för nya handenheter med operativsystem Windows10.

BessyMobile10 kommer användarmässigt inte att skilja sig från nuvarande BessyMobile, så det är inte nödvändigt med någon utbildning i själva handhavandet.

Vi har gjort lite tester med en ruggad (IP67-klassad) Win10-surfplatta som har en 8" skärm. Skärmstorleken ger en bra överblick men är ändå smidig ute i fält och kan rymmas i en benficka. Riktpriser för en sådan enhet ligger på omkring 5 000 kronor från flera leverantörer. OBS! Trafikverket pekar inte på något särskilt märke eller enhet, utan det är upp till varje entreprenör att välja. Det enda kravet är att enheten ska ha operativsystemet Windows10 Home eller PRO av en senare version (från och med version nr 1709).

Driftsättning 12 mars

Vi kommer att uppdatera it-stöden den 12 mars. Eftersom det kan påverka ditt arbete ber vi dig att om möjligt undvika att arbeta i våra it-stöd under denna dag.

Klicka på namnen nedan för information om aktuella uppdateringar i respektive it-stöd.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Nu kan du prenumerera på nyhetsbrevet via rss.

Så prenumererar du på ett rss-flöde
RSS-flöde för nyhetsbrevet för Bessy, Ofelia och Besiktningsplan