Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Betongsliprar på hög i rader.

Betongsliprar som används till järnvägen.

Om Materialservice

Trafikverket Materialservice försörjer den svenska järnvägens infrastruktur med tekniskt godkänt järnvägsmaterial.

Vi levererar till planerade investeringsprojekt och underhållsarbete och till avhjälpande underhåll.

Vi tillhör den Centrala funktionen Inköp och Logistik och vi har en omsättning på cirka 2 miljarder kronor. Vi är cirka 65 anställa och finns i Nässjö och Sannahed, Hallsberg.

Materialservice är en logistikenhet som säkrar försörjningen av järnvägskomponenter under anläggningens hela livslängd. Vi anskaffar material från cirka 200 leverantörer. Våra kunder är Trafikverket samt entreprenörer som är verksamma i branschen.

Vi erbjuder logistiklösningar till våra kunder. En tidig dialog oss emellan är nyckeln till framgång för alla parter.

Sannahed Rälsverkstad

Rälsverkstaden i Sannahed ingår i Materialservice, en modern anläggning för tillverkning av långräler. Här brännsvetsas räler på 20-60 meter samman till långräler på upp till 420 meter längd – ett precisionsarbete som ger praktiskt taget omärkbara fogar. Under 2017 levererade vi cirka 420 000 meter långräler.

Efter svetsningen avgradas, slipas, riktas och slutkontrolleras svetsen. Långrälerna lastas därefter på specialbyggda tågsätt för transport till lossningsplatsen, där de används vid byggnation av järnvägsspår.

I Sannahed kan vi även revidera begagnade räler, som sedan kan återanvändas i spår. Dessa kan också svetsas samman till långräler på upp till 420 meter.

Efterslipen i Sannahed.